Ohjeet: Näin vaihdat ilmanvaihtokoneen suodattimet

Vietämme sisätiloissa suurimman osan päivästä. Sisäilman laadulla on väistämättä iso vaikutus terveyteemme, joten hyvään sisäilmaan kannattaa todella panostaa. Toimiva ilmanvaihto on tärkein keino, jolla sisäilma pidetään laadukkaana.

Koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän tarkoitus on varmistaa, että sisäilma on hyvä. Tämä on tärkeää sekä ihmisten viihtyvyyden että rakennuksen kunnon kannalta. Järjestelmä poistaa ilmasta hiilidioksidia ja epäpuhtauksia sekä pitää yllä riittävää happitasoa. Näin ilmaa on hyvä hengittää, eivätkä pölyt, hajut ja kosteus jää pyörimään rakennuksen sisälle.

Suodattimet pitää vaihtaa säännöllisesti, noin kuuden kuukauden välein. Näin varmistetaan, että ilmanvaihtojärjestelmä toimii oikein. Suodattimet ovat ilmanvaihtojärjestelmän tärkeimpiä osia. Kun ne ovat tukkoiset ja likaiset, ilmanvaihto ei toimi tehokkaasti. Lisäksi likainen suodatin kuluttaa energiaa ja estää lämmön talteenottoa.

Näin vaihdat ilmanvaihtokoneen ilmansuodattimet:

  1. Katkaise virta ilmanvaihtokoneesta ja avaa kansi.
  2. Poista likaiset suodattimet ja hävitä ne.
  3. Aseta puhtaat suodattimet ilmanvaihtokoneeseen.
  4. Aseta koneen kansi takaisin paikalleen.

Voit katsoa vaihto-ohjeen myös videolta:

 

Samalla, kun vaihdat suodattimet, voit huoltaa ilmanvaihtolaitetta ja lämmöntalteenottokennoa. Imuroi koneen sisäosat tarvittaessa. Voit irrottaa lämmöntalteenottokennon ja huuhdella sen vedellä. Varo kuitenkin, että vettä ei pääse sähkölaitteisiin.

Kun asetat uuden suodattimen koneeseen, varmista, että se on oikein päin koneessa. F7-hienosuodatinkaseteissa on nuolet, jotka ilmaisevat ilmavirran suuntaa. G3/4-karkeasuodattimissa ilmavirran suunnalla ei ole merkitystä.

 

Hyvä sisäilma parantaa asumisviihtyvyyttä

Hyvä sisäilma on huomaamatonta. Siinä ei ole hajuja eikä se ole tunkkaista tai pölyistä. Kun huoneilma vaihtuu riittävän tehokkaasti, ilma pysyy happirikkaana ja puhtaana. Ilmaa on hyvä hengittää eikä se aiheuta epämiellyttäviä oireita.

Huono sisäilma voi aiheuttaa monenlaisia ikäviä oireita, kuten väsymystä, päänsärkyä, silmien ärsytystä ja keskittymisvaikeuksia. Huono sisäilma voi huonontaa elämänlaatua huomattavasti ja syödä työtehoa.

Rakennukseen saadaan hyvä sisäilma huolehtimalla riittävästä ilmanvaihdosta sekä estämällä haitallisia päästöjä. Jos ilmanvaihdon suodattimia ei vaihdeta riittävän usein, ne saattavat tukkeutua. Tukkeutunut suodatin heikentää ilmanvaihtoa ja voi mahdollistaa mikrobien kasvun ilmanvaihtojärjestelmässä. Kun vaihdat suodattimet noin puolen vuoden välein, ilmanvaihtojärjestelmä puhdistaa ilmaa tehokkaasti ja sisäilman laatu pysyy hyvänä.

 

Valitse oikeanmallinen ilmansuodatin

On tärkeää valita ilmanvaihtokoneeseen sopiva suodatin, jotta laite toimii oikein. Saat tilattua suodattimet kätevästi Suodatinmestareiden verkkokaupasta tai voit asioida myymälässämme Kangasalla. Laajasta valikoimastamme löytyy suodattimia niin koteihin, taloyhtiöihin, työpaikoille kuin teollisuuteenkin. Jos et ole aivan varma, millaiset suodattimet tarvitset tai et löydä tarvitsemaasi verkkokaupastamme, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme sinua mielellämme!

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä


Kuinka usein ilmanvaihtokoneen suodatin pitää vaihtaa?

Ilmanvaihtokoneen suodattimet on tärkeä vaihtaa riittävän usein, 1-3 kertaa vuodessa. Hyvä nyrkkisääntö on kaksi kertaa vuodessa; esim. keväisin ja syksyisin tai juhannuksena ja jouluna. Jos rakennus sijaitsee vilkasliikenteisen tien varrella tai runsaasti siitepölyä tuottavien puiden lähellä, niin tiiviimpi suodattimien vaihtoväli on tarpeen. Puhdas sisäilma on yksi arjen tärkeimpiä asioita, joten muista vaihtaa ilmastoinnin suodattimet ajoissa.

Voiko ilmanvaihtokoneen sammuttaa?

Ilmanvaihtokoneen voi sammuttaa ilmansuodattimien vaihdon ajaksi. Ilmanvaihtokonetta ei kuitenkaan tule missään tapauksessa jättää pois päältä. Ilmanvaihtoa tarvitaan, jotta sisäilma pysyy puhtaana. Jos ilmastointi sammutetaan, alkaa kosteus tiivistyä ilmastointiputkissa. Siksi IV-konetta ei tule koskaan kokonaan sammuttaa. Sähkökatkojen aikana raitista ilmaa saa tuulettamalla.

Pitääkö ilmanvaihto olla aina päällä?

Kyllä, ilmanvaihto pitää olla aina päällä. Ilmanvaihtoa tarvitaan, jotta sisäilma pysyy puhtaana. Jos ilmastointi sammutetaan, alkaa kosteus tiivistyä ilmastointiputkissa. IV-konetta ei tule koskaan sammuttaa muuta kuin suodattimien vaihdon ajaksi. Sähkökatkojen aikana raitista ilmaa saa tuulettamalla.

Voiko ilmanvaihtoa pienentää talvella?

Talvikauden alkaessa on syytä tarkistaa, että ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto on päällä. Talvellakin ilmanvaihtokoneen puhallinteho on syytä olla kovalla silloin, kun esimerkiksi saunotaan, laitetaan ruokaa, tai kuivatetaan pyykkejä. Pienelle teholle ilmanvaihdon voi säätää silloin, kun kotona ei olla, kuten lomareissujen ajaksi. Silloinkaan ilmanvaihtoa ei saa koskaan sulkea kokonaan.