Huolto-ohje ja hyvä sisäilma

IV-KONEEN HUOLTO-OHJEITA:

Likainen ja tukkoinen suodatin kuluttaa energiaa, ehkäisee lämmön talteenottoa ja huonontaa ilmanvaihdon tehoa.
Siksi suodatin on vaihdettava noin 6 kuukauden välein.

  • Muista huoltaa suodatinvaihdon yhteydessä myös ilmanvaihtolaite sekä lämmöntalteenottokenno.
  • Puhtaus vaikuttaa oleellisesti lämmöntalteenottokennon toimintaan. Mikäli mahdollista, irroita lämmöntalteenottokenno ja huuhtele se tarvittaessa lämpimällä vedellä ja Likavex kennonpesuaineella.
  • Älä päästä vettä sähkölaitteisiin!
  • Imuroi koneen sisäosat.
  • Suodattimien asennus ja ilmavirran suunta: F7 hienosuodatinkaseteissa ilmavirransuunta on merkittynä nuolella, G3/4 karkeasuodattimissa ilmavirran suunnalla ei ole merkitystä.
  • Vaihdettuasi suodattimet, tarkista suodattimien ja huoltoluukun tiiveys.
  • Suositeltava huolto / suodattimien vaihtoväli on noin puoli vuotta.

 

HYVÄ SISÄILMA

Hyvä sisäilma kuuluu kaikille! Huono sisäilma voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Koneellisen ilmanvaihdon tehtävä on tuoda sisätiloihin riittävästi puhdasta ja raikasta ilmaa sekä poistaa epäpuhdasta ilmaa. 

Ilmanvaihtojärjestelmän toimivuuden kannalta on olennaista, että se huolletaan säännöllisesti. Suodattimet ovat ilmanvaihtojärjestelmien tärkeimpiä osia, joten muista vaihtaa suodattimet riittävän usein! Suositeltu vaihtoväli on 2 kertaa vuodessa. Likaiset, pölyiset suodattimet eivät toimi suunnitellulla tavalla ja huono sisäilma tunnistetaankin melko nopeasti. Sen sijaan hyvä sisäilma on raikasta, pölytöntä ja hajutonta sekä sen vaikutukset terveyteen positiiviset.

 

ILMANVAIHTO JA VIRUKSET

Sars-CoV-2 -koronaviruksen aiheuttama Covid-19 -tauti on herättynyt kysymyksiä myös ilmanvaihdon ja ilmansuodatuksen tiimoilta. Mitä ilmanvaihdossa tulee huomioida?

Virukset kerääntyvät ilmaan ja pintoihin sekä voivat levitä kosketuksesta. Uusi koronavirus tarttuu ennen kaikkea pisaratartuntana, kun yskivä ihminen pärskäyttää ilmoille viruspartikkeleita. Virus tarttuu myös pintojen kautta, kun ihminen käsittelee kappaletta, jonka pinnalla on viruksia, ja sipaisee sen jälkeen kädellä kasvojaan. Virusten kulkeutuminen ilmanvaihtojärjestelmään on erittäin epätodennäköistä. Koronavirukset ovat kooltaan noin 0,16 µm (1 µm = millimetrin tuhannesosa). Kun taas esimerkiksi siitepölyhiukkanen on kooltaan keskimäärin neljä kertaa suurempi.

 

Onko syytä pysäyttää ilmanvaihto tai jättää suodattimet vaihtamatta?

Ei. Ilmanvaihdon tehtävä on varmistaa hyvät olosuhteet sekä ihmisten terveydelle että rakennuksen kunnolle. Ilmanvaihto huolehtii hyvistä sisäilmaolosuhteista pitämällä yllä riittävää happitasoa sekä poistamalla ilmasta hiilidioksidia ja muita epäpuhtauksia. Ilmanvaihto pienentää myös ilmassa olevien pienhiukkasten määrää, mikä vähentää viruksien hengitysvyöhykkeellä pysymisen mahdollisuuksia. Puhdas ilma on parasta hengittää!

Mikäli ilmanvaihdon suodattimia ei vaihdeta säännöllisesti, on riskinä niiden tukkeutuminen, mikä osaltaan heikentää sisäilman laatua ilmanvaihdon pienentyessä. Tämä puolestaan voi mahdollistaa mikrobien kasvun ilmanvaihtojärjestelmässä.

HEPA H13-luokan suodattimilla on mahdollista saada kiinni koronaviruksia. Tavallisia ilmanvaihtokoneita ei kuitenkaan ole suunniteltu siten, että niissä voitaisiin käyttää HEPA-suodattimia - eikä se ole tarpeenkaan. Sairaaloissa ja muissa korkean hygienian tiloissa ko. asia on huomioitu.

Sisätiloissa virusten pitoisuutta hengitysilmassa voidaan pienentää HEPA H13-luokan ilmanpuhdistimilla. Ne suodattavat myös muita PM1-pienhiukkasia, joilla on todettu olevan haitallisia vaikutuksia terveyteen.

Olemme kodin, kiinteistöjen ja teollisuuden suodatinasiantuntija. Palvelemme mielellämme. Verkosta voit ostaa aina.

 

Puhdas ilma on parasta hengittää!

 

Puhdas ilma on parasta hengittää_Suodatinmestarit