Huono sisäilma voi aiheuttaa monenlaisia oireita

Huono sisäilma voi aiheuttaa terveysogelmia

Sisäilmalla tarkoitetaan rakennuksen ympäristötekijöitä, jotka vaikuttavat terveyteen ja viihtyvyyteen. Tällaisia ovat esimerkiksi lämpö- ja kosteusolosuhteet, allergeenit sekä pölyt ja muut hiukkaset. Huono sisäilma ei välttämättä johdu homeesta tai kosteusvauriosta, vaan muista ilmassa olevista epäpuhtauksista.

Sisäilmaa huonontavat tekijät

Ulkoilmasta sisälle kulkeutuu monenlaisia epäpuhtauksia. Liikenteen päästöt ovat usein ongelma varsinkin kaupunkien keskustoissa. Ulkoa tulee sisälle myös allergeeneja, kuten siitepölyä. Lisäksi pölyä irtoaa sisätiloissa olevista tekstiileistä. Nämä voivat aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita ja silmien tai limakalvojen ärsytysoireita.

Sisäilman ei kuulu olla tunkkaista. Tunkkaisuus kertoo siitä, että ilma ei vaihdu tarpeeksi hyvin. Epäpuhtaudet pyörivät talossa, eikä puhdasta korvaavaa ilmaa tule riittävästi. Tämä voi kertoa esimerkiksi siitä, että ilmanvaihdossa on ongelmia tai ilmanvaihtojärjestelmän suodattimia ei ole vaihdettu riittävän usein. Tunkkainen ilma on epämiellyttävä ja voi aiheuttaa myös oireita, kuten väsymystä.

Huoneiston lämpötilan ja kosteuden tulisi olla tasainen ja miellyttävä. Varsinkin liiallinen kuumuus voi tehdä olosta epämiellyttävän. Liian kuiva ilma voi aiheuttaa esimerkiksi silmien ärsytystä. Liiallinen kosteus taas voi pitkään jatkuessaan tehdä tuhojaan talon rakenteissa, mikä voi myöhemmin aiheuttaa terveysongelmia.

Huono sisäilma aiheuttaa monenlaisia oireita

Huono sisäilma aiheuttaa oireita mm. siksi, että ilmassa olevat epäpuhtaudet kulkeutuvat hengityksen kautta kehoon. Oireet ovat hyvin yksilöllisiä ja niihin vaikuttaa myös esimerkiksi altisteen laatu ja altistumisajan pituus. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi:

  • päänsärky
  • väsymys
  • kurkkukipu, kurkun käheys ja kutina
  • nuha
  • silmä- ja iho-oireet
  • hengenahdistus
  • huimaus
  • migreeni
  • kognitiiviset oireet, kuten keskittymiskyvyttömyys ja ärtyisyys

Huono sisäilma voi huonontaa elämänlaatua merkittävästi ja aiheuttaa terveysongelmia. Sen vuoksi ilmanvaihdosta huolehtiminen on erittäin tärkeää.

Ilmansuodattimet on syytä vaihtaa säännöllisesti

Minkälaista on hyvä sisäilma?

Hyvä sisäilma on sellainen, jonka olemassa oloa ei heti edes huomaa. Se ei haise, eikä seiso paikoillaan. Se ei ole tunkkaista eikä pölyistä. Hyvää sisäilmaa ei välttämättä havaitse heti, mutta pitkällä aikavälillä sen positiiviset vaikutukset kyllä tuntuvat kehossa ja mielessä. Elimistö voi hyvin, kun ilma on puhdasta.

Ensisijainen keino sisäilman laadun parantamiseksi on ilmanvaihtojärjestelmän toimivuuden varmistaminen. Ilmanvaihtojärjestelmän suodattimien vaihtaminen säännöllisesti on tärkeää, jotta suodatusteho pysyy hyvänä. Likaisesta suodattimesta ei ole hyötyä, vaan se voi päinvastoin tehdä ilmasta tunkkaisemman.

Sisäilmaan voi vaikuttaa muillakin keinoilla. Säännöllinen siivoaminen on tärkeää, jotta pölyt saadaan pinnoilta pois. Myös imurin suodatin täytyy muistaa välillä puhdistaa ja vaihtaa. Huonekasvien ilmanpuhdistustehosta on vain vähän tietellistä näyttöä. Ne kuitenkin tuottavat ilmaan happea, mikä lienee hyvä asia myös sisäilman kannalta.

Hyvään sisäilmaan kannattaa ehdottomasti panostaa. Huono sisäilma voi aiheuttaa terveysongelmia, alentaa viihtyvyyttä ja syödä työtehoa.